Sakit Lutut = Glucosamine + Chondroitin + Methylsulfonylmethane

FacebookTwitterGoogle+

Sportman selalunya akan experience masalah ni.

Aku start lalui masalah ni semasa main golf 2 years ago. Atas nasihat member aku, aku ambil glucosamine. Selepas seminggu 2, dah ok.

Lepas tu aku stop. Then masalah kembali. Kali ni ianya tak berlalu dengan cepat. Atas nasihat rakan sekolah yang owned Farmasi, dia suruh ambil glucosamine combine with Chondroitin. Ok tapi pemulihan masih slow.

Lastly, tokey farmasi lain pulak cadang kena glucosamine + Chondroitin + methylsulfonylmethane (MSM). Sekarang dah beransur ok tapi tak boleh stop terus.

Combination 3 jenis supplement ni adalah famous di US tapi tidak terdapat di Malaysia. So mungkin kena order ebay next time.

Update:

Order from US

[ad]

http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine

http://en.wikipedia.org/wiki/Chondroitin_sulfate

http://en.wikipedia.org/wiki/Methylsulfonylmethane

27 thoughts on “Sakit Lutut = Glucosamine + Chondroitin + Methylsulfonylmethane

  1. Joe Adnan says:

    Hi Adi, just dropping by to day hello. Nice to see another mountain biker/photographer.

    Saw that you are planning to ride in KK. Are you planning on doing any offroad riding at all?

    Joe

  2. musa3 says:

    Pernah terbaca tread bahawa minuman “100 plus” boleh membantu masalah sakit lutut. Cubalah yang murah dulu.

  3. iman says:

    hmn… semalam saya pegi mall. masuk guardian jumpa byk produk yg ada glocosamine n chondroitin ni. dari yg murah sampai lah mahal kebetulan pulak sekarang ada promosi. tp satu yg paling hot promo n explanation dari promoter dia ialah triflex. ada tambahan MSM lagi dalam tu..

  4. RTJ says:

    hi ade…i dah consumed for 2 mths gluco & condro brand artrils from ortopaedic tawakal + msm but it was not effective…macamana nak beli product yg u makan from oversea tu…and then is the produt halal….

  5. KaKiaYam says:

    betui betui dilemma, rasa nak makan supplement ni, tapi kalo check dalam internet, keberkesanannya tak gerenti… lepas tu, ade kemungkinan ia akan menyebabkan kencing manis…

  6. daisy says:

    saya juga mengalami mslh yg sama. dh buat minor surgery p skrg dan masih mc ni.sblm ni dh cucuk cecair lutut + mkn glucosamine sulphate 3 bln pn xjln. skrg dok bg plk gluco + chondrotin..1bj pg 1bj mlm.tp sy abk keputusan sendiri mkan 2-2.tah bgmana hasilnya 6ti. kondisi sekrg, xla dpt jln elok lagi apatah lagi kendurkan lutut…saya juga ada terbaca tentang gabungan 3 (gluco+chond+msm)dpt pulihkan mslh sendi yg kronik & sedrhana.

  7. adi says:

    daisy ni umr berapa? Sampai kena surgery.

    Lutut saya dah tak sakit cuma masih berbunyi time bangun selepas duduk lama dan time rokaat 1 sembahyang

  8. daisy says:

    42thn. kesakitan ni saya alami thn lepas dlm bln Jun. a/bila sy berjln seolh2 something blok sendi lutut tiba2 n sgt sakit ttp xlama. sy jd fobia nk berjln. specialist kt, rawan sy dh haus. sy cucuk n abik glucosamine. ok kejap je pas tu sendi lutt sy dh jadi mcm2 rasa sehingga keskitan lama terjadi lagi. krn inilah sy abk keputusan ikut ckp dok buat minor surgery.
    dari rakaman yg dibuat, sy dpt lihat, tulang rawan sy banyak yang terkoyak n sumbing..

  9. Hafizudin says:

    Daisy,
    Kat mane nak dapatkan rawatan cucuk cecair lutut ni. Boleh email kat saya tak.

    Adi,
    Kalu nak order camne. Boleh bagitau detail.

    Email:hafizudinmohd@yahoo.com

  10. mimi says:

    ayah sakit lutut dh 4-5 bln..mcm2 dia dh buat..dulu arwah atok mmg ada sakit lutut jenis tempurung bergalih (semua adik beradik arwah)..agak2 glucosamine + chondroitin nie blh membantu ker?..utk pengetahuan sy pn dh mula sakit lutut dlm usia 33 thn nie..saya risau sbb mmg ada keturunan sakit lutut..mcmana nk order glucosamine + chondroitin nie, harap dpt membantu

  11. Hafiz says:

    Hi Encik Adi macam mana saya boleh order ya? ada side effect tak ubat ni terutamanya pada orang kencing manis? Please advice. Thanks

  12. asma says:

    salam. masalah sy macam sama dgn daisy. umo pun lebih kurang. saya dah makan glucosamine. dah berbotol sebab dah hampir dua tahun sakit lutut. mula-mula okay tapi kini dah macam tak berkesan. pernah tanya doktor pasal pengambilan chondroitin tapi doktor tak galakkan. doktor dah syorkan supaya saya ambil suntikan tapi saya takut. saya terpaksa makan ubat tahan sakit jika dah tak tahan.

  13. shaker says:

    salam, org islam x de masalah ka nk guna supplimen ni, macamana kalau sy nk order, boleh email kan cara nk order kt email sy, terima kasih

  14. Ateh says:

    Salam Adi. Sy mengalami sakit lutut mungkin disebabkan terlalu agresif buat senaman spt lunges etc. Bagaimana sy nk order supplement glucosamine + Chondroitin + methylsulfonylmethane (MSM) ni. Org Islam boleh makan ubat2 ni ke?. Plse advise. Emel: atehlima@yahoo.com.my . Tq.

  15. Jass says:

    Hi, doktor pn ada bagitau hal ni. Sya nak cuba juga. Macamna nak order glucosamine + Chondroitin + methylsulfonylmethane ni/

Leave a Reply