D.I.Y Umrah

FacebookTwitterGoogle+

I received a lot of questions on D.I.Y. umrah. I try to answer all questions here in a more structured form.


Air Tickets

Saudi Airlines and Egypt Air offer good online systems. If you were to book KL-Jeddah-KL, the system will quote you the price in US Dollars. It is more expensive than booking from travel agents. For Saudi Airlines, normal price is about RM2600 quoted by Adinas Travel (Saudi Airlines agent in Malaysia). I think it is about the same if using Egypt Air but I think you can choose to visit Cairo for a few days if you want to.

The cheaper choice – http://adiharriman.com/blog/?p=3983

Now AIRASIA!

Please make sure the Visa is available during the time you want to do the booking.


Visa

There are times when umrah visa is not available. Now(2011), no visa for umrah is issued after hajj until January and February. If you were to ask travel agent also they cannot tell the specific date when it will be available.

If you were to grab cheap tickets from online, please make sure the Visa is available during that time. A friend of mine booked a ticket for umrah in December and hope that his friend in Jeddah will help out in applying Tourist Visa, was unsuccessful.

You have to apply Visa a month before departure not earlier. The visa is valid for 30 days from the date of entrance.

You have to apply through travel agent – http://adiharriman.com/blog/?p=3927

Agents for umrah – http://www.hajinformation.com/umrah_agents.php?id=78

Update: For this year, umrah visa available from end of Dec 2012.


Transport

From Madinah Airport to Masjid Nabawi costs SR50 for Toyota Vios and SR100 for bigger car

Madinah – Makkah, we used Saptco. It runs every hour and takes about 6 hours to arrive. It costs SR55 one way and if you buy return, there is some discount. The bus is very nice and specious. It makes 2 stops. First at Bir Ali for Miqat and the second one about 2 hours before Makkah for food and prayers. You also can choose car or van like Toyota Innova, it cost around SR400 one way.

Makkah – Jeddah Airport, we took an unlicensed cab for SR140. Normal rice is SR150 – SR200. It took 2 hours to reach Jeddah Airport.

Makkah – Tanaim, for Umrah, the ride with van cost SR3. Some charged SR5. You have to be patient to for vans offering SR3.

Sapco Bus Station in Madinah

Inside the bus

The place the bus stop for us to eat

Where we get the transport to Tanaim

Inside the van to Tanaim.


Language

No one seems to know English for chitchatting. They just know numbers. You have to use sign language a lot. Solution: Learn a little bit of Arabic.


Accommodation

Rooms are easy to find except during Ramadan as told by my friends. You are free to negotiate the price offered and check out the room first before deciding. Most of the room normally have 3 beds.

Accommodation – Madinah

Cheaper one is about SR100 and it normally has 3 beds. New hotels nearer to masjid are very expensive. Look for hotel a bit further and behind the masjid.

While I was there I managed to get 3 nights for only SR200 i.e SR67 per night.

Accommodation- Makkah

Nice but cheap hotel and the one normally used by Tour Agents are normally around SR150 per night per room. It has 3 beds, fridge, towels and TV. The one we stayed was located at Ajyad Road, near Shohada Hotel. It is about 700m from masjid.

Cheap accommodations available at the south of masjid and look for old hotels. Click image below for larger view.


Food

Foods are easy to find. Avoid buying right after prayers because all shops are full with people. The cheapest rice with 1/2 chicken is SR11 which is enough for 4 person. Vegetable is almost non-existence so we bought some cucumber to eat with our food

Tea is SR1 per paper cup. Tea with milk is SR2. What we did was; we bought a cattle and a tin of condensed milk and a pack of tea bags.

The biggest chained store in Saudi

After prayer, all shop that served food will be flooded with people


Zamzam

You can buy the containers and bring to masjid to fill up. Mostly 10 litres containers are used. You can fill up at zamzam water available outside the masjid and cannot bring your big containers inside the masjid. There were times when zamzam water ran out and you have to take from inside the masjid. I think the biggest bottle you can bring inside is 1.5 litre.

Or you can just buy from the hotel at SR20. The have some ready for their customers and it comes sealed with plastic bag.

I was thinking of buying a container and fill it up myself but the heat and carrying heavy load put off the idea.


Dates/Kurma

You better buy at Dates Market in Madinah. A lot of choices and cheaper than Makkah. Ajwa is around SR60 per kg.


Luggage

For Saudi Airlines, you can check in 40kg of luggage and 1 zamzam for free. Now they have new policies on number of bags. Better check with their website.


Budget (I will detail out when I got time)

For 10 days, 2 days in Madinah and 10 days in Makkah.

Roughly for twin sharing hotel room, food, transport – from my experience, RM1,000 per person is enough.


Pros and cons (Will update soon)

Pros

  • Cheap
  • Local cuisine. In tour package mostly you are served with Indonesian food.
  • Create your own itinerary. For example: After prayer in the morning you can go to Tanaim for Umrah and you can complete your umrah early before it got hot. In tour package, after prayer, you have to go back to hotel for breakfast, then you can only start your umrah. The sun already rose.

Cons

  • Cannot postpone or cancel
  • Not for the first timers

Notes:

  • This guide is not for first timers. What you read in Umrah book is not as easy as actually performing umrah.
  • This guide is mostly based my Umrah in April 2012
  • Exchange rate at that time is RM100 = SR116

I’ll add more information from time to time.

Please post any question in the comment section. You can call but do not sms questions.

 

35 thoughts on “D.I.Y Umrah

  1. shahrul says:

    terima kasih atas info..memang susah untuk dapatkan visa umrah melalui agen, satu agen mintak skali dgn hotel. last2 saya dpt kawan atas kawan punya agen yg sanggup usahakan visa saya..cuma saya minta dia bagi transport dr airport jeddah ke madinah..(supaya ada org menanti saya di terminal utk mengelak berebut agent disana). boleh En Adi kasi nama hotel di madinah & Mekah yg berbaloi utk saya duduk?.

  2. adi says:

    Hotel yang murah di Mekah ada lagi di area ajyad dekat Shohada Hotel. Di Madinah di bahagian belakang. Nanti saya postkan map dia kat sini

    Sharul, bila pi dan flight apa?

  3. mujahid says:

    assalamualaikum, saya sudah menempah tiket ke jeddah menggunakan airasia pada 19 disember 2013..pada pendapat tuan adakah tarikh ini sesuai?

  4. Aisyah says:

    Saya br balikumrah tp hati dh rindu nk pegi lagi…alhamdulillah dh jumpa dgn panduan umrah DIY. Cuma sy nk tanya, ada tak apa2 masalah ms kat imigresen counter di airport ms br tiba di Jeddah/ madinah…?

  5. Aisyah says:

    Di madinah sy tinggal kat hotel samaa diamond. Budget hotel tp sgt selesa. Lebih kurang 80m ke gate masjid nabawi (gate6c). Jalan terus lagi masuk babu salam utk ke raudhah lelaki…

  6. Riza says:

    Salam,

    Saya dari Indonesia yg sedang tinggal di Petaling Jaya, tertarik nak D.I.Y Umroh at Feb 14, apakah bisa dapet Visa Umroh?

    dan apakah ada yg teringin nak pergi at Feb 14 too (Feb 15th to Feb 25th) Qatar Airways sedang ada promo ke Jeddah sampai dengan tgl 15 Sept, jom pergi sama2..

  7. azanov says:

    alau,
    ye saya pergi sendiri pada Mei 2013. banyak yg saya boleh kongsikan tapi tangan ni malas menulis. (tak sehebat adiharriman boleh tulis blog ni) apa pun kalau nak tanya apapa pun boleh emel saya terus di azanov@yahoo.com . contohnya detail pasal visa ke, imigresen ke, transportation ke, hotel ke.. cuba kongsi mana boleh.. =)

  8. azanov says:

    visa di Omega travel, Bangsar RM300. tapi dia minta contact person org yg akan arrange kita di Saudi nanti untuk double check (mungkin susah bg yg arrange sendiri). tak cuba plak tanya dia mcmana kalau arrange sendiri dan takde contact person di sana..

  9. Dina says:

    Salams En. Adiharriman,

    Saya & suami akan berangkat ke Tanah Suci esok. Terima kasih share info di sini yang mana byk bantu saya buat persediaan sebanyak mungkin. Saya doakan pahala buat semua dan doakan kami selamat pergi & kembali serta mendapat umrah yang maqbul.

  10. adi says:

    Waalaikumsalam. Time kita apply visa melalui agent di Malaysia, kos dah termasuk melantik agent di Makkah. Selalunya di belakang passport dah ada sticker nama agent di Makkah

  11. adi says:

    Agent Saudi akan sambut kita time nak keluar airport. Just cakap hotel semua dah arrange. Tunjuk kad hotel tau print kat booking.com pun ok

  12. fahmi says:

    assalamualaikum Adi,

    Kalau visa diuruskan oleh umrah agent,adakah mereka akan menyediakan transport dari Airport jeddah to Makkah/Madinah?atau kita perlu dapatkan sendiri?

    saya terfikir kalau2 ada travel agent yang buat ground package di makkah dan madinah.

  13. Umrah Persendirian says:

    Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

    UMRAH PERSENDIRIAN
    Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

    Wujudnya group telegram atas nama “Umrah Persendirian” yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
    Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
    Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
    Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

    Jika anda pembaca berminat menyertai “telegram ‘Umrah Persendirian’” group UP tersebut dengan syarat :
    1. beragama Islam
    2. berumur 18 tahun ke atas dan
    3. berminat menyertai

    di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
    Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
    Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

    Sekian terima kasih

Leave a Reply